Door inflatie denkt meer dan de helft van de Belgen te moeten besparen op voeding

‘Food Barometer 2024’ van Edenred

Gezondheid en duurzaamheid staan hoog op het menu in België: 85% van de Belgen let op evenwichtige maaltijden, en steeds meer restaurants nemen maatregelen tegen voedselverspilling. Tegelijk denkt meer dan de helft van de Belgen te moeten besparen op voeding omwille van de inflatie. Dat zijn enkele conclusies uit de Food Barometer die Edenred jaarlijks uitbrengt. “Daarbij blijken maaltijdcheques cruciaal voor betaalbare en gezonde voeding in België”, vertelt Olivier Bouquet, Managing Director bij Edenred België & Luxemburg.

Edenred, marktleider in maaltijd- en ecocheques, ziet 3 opvallende trends op basis van de resultaten van de Food Barometer.

Trend 1: Steeds meer Belgen willen gezonder eten, ondanks de hoge kosten

Uit de Food Barometer blijkt dat Belgen, ook onder inflatiedruk, gezonde en verse producten op hun bord willen. Meer dan een kwart van de Belgische consumenten besteedt meer dan 30% van zijn maandinkomen aan voeding. Terwijl negen op de tien aangeven dat ze minder vaak uit eten zouden gaan door de inflatie, voelt iets meer dan de helft zich hierdoor genoodzaakt te besparen op eten voor thuis. Daarbij blijft de focus op gezondheid sterk: 85% let meer op evenwichtige maaltijden, 64% verwacht dat restaurants gezonde keuzes aanbieden. Opvallend: dat is beduidend meer dan vorig jaar – toen gaf slechts 66% aan meer op gebalanceerde voeding te letten en vond 56% dat ook restaurants meer aandacht moesten hebben voor gezondere gerechten. Voor de meeste Belgen (97%) betekent gezond eten ‘verse producten, met groenten voorop’.

Trend 2: restaurants en consumenten samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling ligt veel Belgen nauw aan het hart: 71% maakt zich zorgen over verspilling en hoopt dat restaurants hier maatregelen tegen nemen, zoals het aanbieden van doggybags of flexibele porties. Aan de andere kant blijkt dat 73% van de Belgische restauranthouders al actief bezig is om voedselverspilling tegen te gaan, een stijging ten opzichte van vorig jaar (63%). Toch denkt slechts een derde van de restaurants dat anti-verspillingsmaatregelen echt bepalend zijn voor de keuze van de consument, terwijl meer dan de helft van de werknemers graag zou zien welke restaurants actief voedselverspilling tegengaan.

Trend 3: maaltijdcheques blijven belangrijk voor gezondere én betaalbare voeding

Maaltijdcheques blijken onmisbaar om gezonde keuzes betaalbaar te houden. 41% ervaart dat deze cheques bijdragen aan gezondere eetgewoontes. Wordt de waarde van de cheque verdubbeld, verwacht meer dan 60% hierdoor ook gezonder te eten. Ook de restaurants voelen de impact van de maaltijdcheque. 65% van de restauranthouders vindt immers dat ze hun zaak een positieve impuls geven. 54% verklaarde dat ze een omzetstijging zien dankzij de maaltijdcheques.

Edenred viert dit jaar, samen met 19 internationale partners en universiteiten, het 15-jarige jubileum van het FOOD-programma (Fighting Obesity through Offer and Demand). Dit initiatief wil consumenten en restaurants wereldwijd inspireren om gezondere en duurzame keuzes te maken. Maar hoe staat het met de eetgewoontes van de Belgen? Edenred polste bij ruim 4.200 werknemers en 100 restaurantuitbaters.

 


Jochem Goovaerts

Senior Consultant, RCA

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Edenred

Over Edenred 

Edenred is het toonaangevende digitale diensten- en betalingsplatform voor mensen in het werkveld. Het verbindt 60 miljoen gebruikers en 2 miljoen partner-handelaars in 45 landen via bijna 1 miljoen zakelijke klanten.

Edenred biedt specifieke betaaloplossingen voor voeding (maaltijdvergoedingen), incentives (cadeaubonnen, engagementprogramma’s voor werknemers), mobiliteit (hybride tankkaarten, onderhouds-, tol-, parkeer- en pendelopossingen) en zakelijke betalingen (virtuele kaarten).  Centraal in ons motto, "Enrich connections. For good", staat het verbeteren van het welzijn en de koopkracht van de gebruikers. Ze vergroten de aantrekkingskracht en de efficiëntie van bedrijven en stimuleren de werkgelegenheid en de lokale economie. Ze bevorderen ook de toegang tot gezondere voeding, milieuvriendelijkere producten en duurzame mobiliteit.

De 12.000 medewerkers van Edenred zetten zich elke dag in om de het professionele ecosysteem efficiënter, veiliger en verantwoordelijker te maken. 

In 2024 beheerde de Groep, dankzij zijn wereldwijde technologische activa, voor 45 miljard euro aan transacties, vooral via mobiele toepassingen, online platformen en kaarten.

Edenred is genoteerd op Euronext Parijs en is opgenomen in de indexen CAC 40, CAC 40 ESG, CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, Euronext Tech Leaders, FTSE4Good en MSCI Europe.

De handelsmerken en logo's in dit persbericht zijn geregistreerde handelsmerken van Edenred S.A., haar dochterondernemingen of derden. Ze mogen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar.